Brandon Bays "Belső utazás" című könyve a 2002-es év nagy könyvsikere volt, az azóta elindult tanfolyamok pedig már hazánkban is több ezer embert indítottak el saját Belső Utazásukon.

A módszerről a magyar sajtóban megjelent cikkekből válogattunk.


Tihor Attila a Harmonet 2003. áprilisi oldalán megjelent interjúja Heltay Klárával.

Tihor Attila: Hadd kérdezzelek először Brandon Baysről és arról, hogy miből, hogyan született a Belső utazás?

Heltay Klára: Mint oly sokszor, ez a módszer is személyes kihívásból született. Brandon 39 évesen úgymond élete csúcsán volt, amikor beütött nála a baj, s betegségére ma, mint élete egyik legnagyobb ajándékára tekint vissza. Élete csúcsán volt - rendkívül egészségesen élt, kizárólag vegetáriánus bio ételeket evett, sportolt, 18 éve boldog, harmónikus házasságban élt 2 szép gyerekével és a munkájában is elégedettnek és kiteljesedettnek érezte magát: Tony Robbinssal már 15 éve előadásokon és szemináriumokon táplálkozástant tanított és azt, hogy mit tehetünk azért, hogy testileg, szellemileg és lelkileg is tökéletesen egészségesek legyünk.

Ekkor történt, hogy 1992-ben egy kosárlabda nagyságú daganatot diagnosztizáltak a méhében, amit azonnal el is akartak műtéti úton távolítani. Brandon hosszas könyörgésére egy hónapi haladékot kapott, hogy megpróbálja a saját módszereivel meggyógyítani magát. A saját gyógyulása útján a lélek belső bugyraiba vezető munka során sikerült kapcsolatba kerülnie egy régen eltemetett gyermekkori emlékkel, s amikor ezt megoldotta és meg is bocsátott a benne szereplőknek, ekkor kezdődhetett meg a testi, sejtszintű gyógyulás is, aminek következtében 6 és fél héttel később a daganat műtét és mindenféle orvosságok nélkül nyom nélkül eltűnt.

Attila: Sejszintű gyógyulást említettél - mit takar ez ebben az esetben?

Klára: 1989-ben Deepak Chopra a "Quantum Healing" című könyvében beszél arról, hogy a bennünket ért traumák és elfojtott negatív érzések gyakran "fantom memóriákként" tárolódnak a sejtjeinkben. Sok évvel később aztán ezek a sejtekben rögződött emlékek nagyon gyakran betegségeket váltanak ki. De a folyamatnak az ellenkezője is igaz. Ha sikerül ezekkel a sejtszinten tárolt emlékekkel kapcsolatba kerülnünk és megoldanunk öket, akkor az elzáródott sejtreceptorok felszabadulhatnak és megindulhat a gyógyulás.

A Belső utazás itt hoz gyökeresen újat: Brandon Bays egy olyan lépésről lépésre haladó folyamatot dolgozott ki, amelynek során az érzelmeken keresztül kapcsolatba kerülünk ezekkel a sejtszinten tárolt emlékekkel, majd megoldjuk őket és elengedjük a problémát. Amint ezt megtesszük a testünk intelligenciája már teszi a dolgát. Már egyetlen utazás után is azt tapasztalhatjuk, hogy azok a helyzetek, amelyek egykor dühöt, haragot, féltékenységet, kétségbeesést, depressziót stb. váltottak ki elveszítik hatalmukat fölöttünk.

Attila: Mindenki képes erre?

Klára: Mélyen hiszek abban, hogy mindannyian képesek vagyunk arra, hogy aktívan részt vegyünk saját testi és lelki gyógyulásunkban. A saját igazságát, azonban mindenkinek magának kell megtalálnia. A Belső utazás ebben adhat segítséget és a tanfolyamokon képzett trénerekkel ebben segítünk azoknak, akik készek arra, hogy elinduljanak ezen az úton.

Attila: Te hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a módszerrel?

Klára: Én is egy személyes krízis kapcsán. 20 éves elég boldog házasság után elváltunk. Nagyon határozottan tudtam, hogy tartozom magamnak és a gyerekeimnek annyival, hogy nem leszek savanyú és megkeseredett ember. Ekkor adta egy barátnőm a kezembe a könyvet, amely mélyen szólt hozzám. Van benne egy nagyon igaz idézet: "Tudd, hogy bármi váratlan érkezik az életedbe, az Isten ajándéka, és biztos, hogy hasznodra lesz, feltéve, ha maximálisan kiaknázod." Ez 100 %-osan sikerült. Mostanában olvastam valahol, hogy a "krízisre" használt kínai piktogramma két részből tevődik össze: a veszélyből és a lehetőségből. Szóval a könyvet elolvasva elmentem Londonba egy terápiára és a tanfolyamra is. Napokig olyan csodálatosan könnyűnek és szabadnak éreztem magam, amelyet korábban csak percekre tapasztaltam meg. Ebből született meg az én elhatározásom.

Attila: Említetted a tanfolyamokat. Hol és mikor tartjátok ezeket és kinek ajánlod?

Klára: A tanfolyamokról a www.belso-utazas.hu alatt található részletes információ. Én azonban minden hozzám fordulónak azt ajánlom, hogy először olvassa el ezt az izgalmas és lenyűgöző könyvet. Ha megérinti és úgy érzi, hogy mélyen szól hozzá a Belső utazás, akkor nagy szeretettel várjuk a tanfolyamokon.

------------

dr. Balaicza Erika:

Utazás a lelkünk mélyén…

Ideál - Reforméletmód magazin 2005.

Sokat hallhatunk-olvashatunk arról, hogy tudattalanunkban mennyi emlék, információ halmozódik fel, s hogy ezek milyen hatékonyan képesek szabályozni – akaratunkon, tudatunkon kívül – cselekvéseinket, reakcióinkat és így életutunkat. Ennél lényegesen kevesebbet tudunk arról, miként lehet ezeknek a titkos tartalmaknak a közelébe férkőzni, megismerni, megérteni vagy megszelídíteni őket. Brandon Bays Belső utazás c. könyve számomra annak tanúbizonysága, hogy ez nem lehetetlen feladat…

Tavaly nyáron nagyon sok olyan könyvet olvastam, melyek mind arra buzdítottak, hogy merjek szembenézni a lelkem legmélyén rejlő titkokkal, régi, beporosodott emlékekkel, mert csak így válhatok lelkileg szabadabbá, érthetem meg és szerethetem jobban magamat és másokat. Ennek a „véletlen üzenetsorozatnak” a folytatásaként kaptam meghívást a Belső utazás című hétvégi tréningre, ahol egy olyan módszerrel ismerkedhettem meg, ami segíthet elsétálni lelkünk legmélyebb ösvényein át egy-egy rég elfelejtett emlékhez.

A Belső utazás születése

Brandon Bays egészségesen élt. Kizárólag bioételeket evett, sportolt, 18 éve boldog házasságban élt, és a munkájában is elégedettnek és kiteljesedettnek érezte magát, amikor 1992-ben egy kosárlabda-nagyságú daganatot – myomát – diagnosztizáltak a méhében. Azonnal operálni akarták. Mivel Brandon nem szeretett volna megválni a méhétől, kikönyörögte, hogy egy hónapnyi haladékot kaphasson, hogy ez idő alatt megpróbálja saját módszereivel meggyógyítani magát.

Sok mindent kipróbált, de átütő eredményt csak az hozott, amikor lelke legmélyebb bugyraiba vezető útja során kapcsolatba került egy régen eltemetett gyermekkori emlékével, s ezt feldolgozta. Természetesen ehhez előbb meg kellett értenie, hogy mi is történt, majd meg kellett bocsátania a szereplőknek, és csak ezután kezdődhetett el testi – sejtszintű – gyógyulása. Orvosi szemmel hihetetlen, de 6 és fél héttel később a daganat műtét és gyógyszerek nélkül is nyom nélkül eltűnt! Ezt követően Brandon több barátjával és ismerősével is elkezdett belső utazásokat végezni, s azt tapasztalta, hogy a módszer másokon is segít. Mivel egyre több gyógyulásra és megoldásra váró ember fordult hozzá, csoportterápiába kezdett, s kifejlesztett egy olyan forgatókönyvet, amit komolyabb képzettség nélkül is lehet használni akár tréningeken, akár azt követően otthon.

A megbocsátás gyógyító ereje

A tréningen egy régi, még egyetemi éveim alatt olvasott könyv jutott az eszembe – Agnes Sandford írta a megbocsátás gyógyító erejéről.

Majd beugrott egy pszichológusok beszélgetése során hallott történet arról, hogy a budapesti pszichiátriai klinikán több lelki betegnél tapasztaltak nem várt javulást, gyógyulást azt követően, hogy a betegek elmentek a klinika közelében található templomba gyónni. A megbocsátás és a bocsánatkérés tehát gyógyíthat – milyen kár, hogy ezt olyan kevesen tudják és alkalmazzák! Talán sokkal kevesebb gyógyszerre lenne szükségünk, ha ezt komolyan vennénk, és naponta gyakorolnánk…

Elraktározott lelki mérgek

A modern energetikai betegségszemlélet szerint a negatív emlékek romboló hatású energiaként elraktározódnak sejtjeinkben és ott előbb-utóbb funkciós, majd strukturális zavarokat okoznak. Erről írt 1989-ben Deepak Chopra amerikai endokrinológus a „Quantum Healing” című könyvében, amiben megállapítja, hogy a bennünket ért traumák és elfojtott negatív érzések gyakran „fantommemóriákként” tárolódnak sejtjeinkben. Évekkel később pedig ezek a sejtekben felgyűlt emlékek nagyon gyakran betegségeket váltanak ki. Persze a folyamat ellenkezője is igaz: ha sikerül ezekkel az emlékekkel kapcsolatba kerülnünk, és megoldjuk őket, akkor az energiakeringés ismét kiegyensúlyozottá válik, és megindulhat a gyógyulás.

A Belső utazás tehát olyan lelki méregtelenítési és salaktalanítási mód, melynek során megszabadulunk korlátainktól, a bennünket fogva tartó érzelmi problémáktól – harag, bánat, szorongás, kishitűség, féltékenység, félelem stb. –, hogy azután hazatalálhassunk igazi önmagunkhoz, ahhoz a tiszta, hibátlan, gyönyörű gyémánthoz, akik vagyunk.

Csodák pedig vannak!

Maja Storch jungiánus pszichológusnő könyvében arról ír, hogy amikor saját erőnkből már nem tudunk továbblépni egy problémás helyzetben – ha eléggé nyitottak vagyunk a világra, képesek lehetünk a megszokott sémákon változtatni, és ellazult állapotban hagyjuk, hogy a tudattalanunk szóljon hozzánk –, csodának tűnő dolgok történhetnek velünk.

Tudta-e? A káoszelmélet szerint a rendetlenségből az élet minden területén képes új rend kialakulni. Ez az emergencia nevű újraszerveződési állapot nem magyarázható kizárólag a meglevő vagy régi állapottal. Az emergenciát Jung transzcendens funkciónak nevezte: eszerint az emberi lélekben végbemehet a beállítódás megváltozása, s ez olyan megoldásokat képes feltárni, melyek az értelem által addig kitalált összes megoldási lehetőséget meghaladják. Jung szerint, amikor valaki ellazult állapotban kapcsolatba kerül mély tudattalanjával, akkor ilyen önszerveződési, átalakulási folyamatok indulnak el. Ennek során sokszor nem látható előre, hogy fejlődik az ember, mivel fejlődése részben tudatos énje közreműködése nélkül történik.

A pszichikus önszerveződés ezért gyakran a csodával határos eredményeket produkál.

A Belső utazás olyan, lépésről lépésre haladó folyamat, mely során az érzelmeken keresztül kapcsolatba kerülünk a sejtszinten tárolt emlékekkel, feldolgozzuk őket, és ezzel elengedjük a problémát. Amint ezt megtettük, a többi már magától zajlik tovább az önszerveződés és a transzcendens funkciók törvénye alapján. Már egyetlen utazás után is azt tapasztalhatjuk, hogy azok a helyzetek, amelyek egykor dühöt, haragot, féltékenységet, kétségbeesést, depressziót stb. váltottak ki, elveszítik fölöttünk hatalmukat.

A gyógyulás útján persze nincsenek mindenkire érvényes sémák. Annyiféle út és módszer létezik, ahány ember.

„Tudd, hogy bármi váratlan érkezik az életedbe, az Isten ajándéka, és biztos, hogy hasznodra lesz, feltéve, ha maximálisan kiaknázod! Zavar csak akkor keletkezik, ha mindenáron azt erőlteted, amit egód és eszed diktál.”

Jó tudni!

A fel nem dolgozott lelki sérülések és lelkünk legmélyére száműzött fájdalmak a pszichoszomatikus orvoslás és a pszichoimmunológia szerint is enyhébb-komolyabb testi és lelki betegségek kiváltói lehetnek. Így érthetővé válik, hogy a testileg egészségesen élők közt hogyan fordulhat elő mégis annyi komoly beteg: ha csak a testi higiénére ügyelünk, a szellemit és a lelkit elhanyagoljuk, akkor megbetegszünk!

Lelkünk elvadult kertjében

Jung szerint minél gyengébb a kapcsolat a tudatos és tudattalan tartalmak között, minél kevésbé ismerünk fel, és minél erősebben fojtunk el bizonyos élményeket, azok annál infantilisebbé válnak, s amikor elérik azt a mélypontot, amely már kulturális szintünk alatt van, rombolni kezdenek, elvadulnak. Ennek pedig zavarodottság, nyomasztó érzések és testi bajok lesznek a következményei.

------------

Kevin Billettnek a Pozitív Egészségben megjelent cikkéből:

"Az utazásoknak rendkívül mély és tartós hatásuk van. A krónikus fáradtságnak nyoma sem marad, a pánikszerű félelem megszűnik. Önbizalmi problémák megoldódnak, függőségek (kábítószer, alkohol, cigaretta, kényszeres evés stb) abba maradnak. Krónikus és akut testi betegségek esetében gyógyulás következhet be. Számtalan levél tanúskodik arról, hogy a test veleszületett intelligenciája képes a test meggyógyítására is....

A saját tapasztalatom is ezt a csodát tanusítja. Tinédzser korom óta klinikai depresszióban szenvedtem. S bár elég sikeres üzletember voltam és pozitívan gondolkoztam gyakran a teljes kétségbeesésbe zuhantam, reggelenként még az ágyból sem tudtam kikelni. Napokig csak a heverőn feküdtem, TV-t néztem és aludtam. Képtelen voltam rávenni magam, hogy felkeljek vagy valamit csináljak... Közel a 40-hez elviselhetetlen volt az állapotom...Orvosságot szedtem, amelynek hatására egyrészt a valóság érzékelésemben jelentkezett zavar, másrészt pedig olyan agresszivítást tapasztaltam magamban, amiről tudtam, hogy ez nem én vagyok. Az utazásom során aztán a depresszió alatt olyan mély reménytelenséget éreztem, hogy kész voltam bármit megtenni az életben, csak hogy ezt elkerüljem. Végül, amikor képes voltam szembe nézni vele, akkor a varázs megtört. Elveszítette felettem uralmát. Ahogy a depressziót kiváltó gyerekkori problémát megoldottam, belső békét és nyugalmat éreztem és tudtam, hogy ezt már soha senki nem veheti el tőlem.

Pszichiáterem tanácsa ellenére abbahagytam az orvosság szedését. S bár mindenkit lebeszélnék róla, hogy ilyen hirtelen abbahagyjon egy erős gyógyszert, továbbra is nagyon jól éreztem magam és soha egyetlen depressziós napom nem volt azóta." (ennek 16 éve: a szerkesztő megjegyzése)

------------

Heltay Klára:
Excalibur 1. évfolyam 1. szám/2005. május

Az 1960-as évek központi gondolata, mely szerint mi magunk teremtjük saját világunkat, óriási lökést adott a holisztikus egészségszemlélet elterjedésének. Az azóta eltelt évtizedek kutatásai nyomán pedig mára már hatalmas mennyiségű információ áll rendelkezésünkre, hogy mit is tehetünk egészségünk megőrzéséért ill. helyreállításáért.

Miért találjuk azonban olyan gyakran, hogy bár minden lehetséges terápiát kipróbáltunk, mégsem tapasztalunk jelentős javulást? Brandon Bays-el, BELSő UTAZÁS létrehozójával is pontosan ez történt. Az ő személyes tapasztalatából született meg ez a megalapozott tudományos magyarázattal rendelkező rendkívül gyakorlatias módszer, a belső utazás.

Régóta tudjuk, hogy a betegségek kialakulásában jelentős, sokak szerint meghatározó szerepet játszanak az érzelmi-lelki tényezők. A jelenség tudományos magyarázatát azonban csak a 90-es években adta meg Candace Pert professzor, az „Érzelmek molekulái” című könyvében. Dr. Pert kimutatta, hogy az elme tevékenysége nem korlátozódik az agy területére, hanem az egész testben mindenhol jelen van. Az elme és a test az érzelmeken keresztül kommunikál egymással – peptidek (aminó savak) és sejtreceptorok jelentik a kapcsolat biológiai alapjait. Kísérletei azt bizonyították, hogy minden esetben, amikor egy érzelmet elfojtunk, meghatározott kémiai anyagok kerülnek a vérbe és ezek a sejtreceptorokhoz eljutva blokkolják azokat. Ha a sejtreceptorok hosszabb időn keresztül zárva maradnak, nagy a valószínűsége, hogy testi betegség alakul ki. A folyamat azonban megfordítható: amikor a belső utazás során kapcsolatba kerülünk a sejtekben tárolt memórián keresztül az elfojtott érzelmekkel és „kitisztítjuk” azokat, majd megbocsátunk, akkor a sejtreceptorok újból megnyílnak és megindulhat az érzelmi és testi gyógyulás.

A módszer valódi utazásra invitál, egész életünkre érvényes bérlettel. A belső utazások során saját mélyebb bölcsességünk tárja fel előttünk az igazságot, s az újabb utazásokban ez a bölcsesség egyre mélyül. Megmutatja, hogy ahol áldozatnak hittük magunkat, mi magunk járultunk hozzá akaratlanul a helyzet kialakulásához. S hogy, ha az önmagunk iránti elfogadást és empátiát könyörtelen őszinteséggel ötvözzük, magunk teremthetjük meg saját szabad világunkat, melyben minden pillanatban ott lüktet az Élet szépsége és gazdagsága.

------------

Kiss Erzsébetnek , a Debreceni Napló 2006-os évfolyamában megjelent cikkéből: 

A MEGBOCSÁJTÁS GYÓGYITÓ EREJE 

Az érzelmi válságok, okozta betegségek kezelésének újabb módszerével, ismerkedhettek meg az érdeklődők a Turmalin Életmód centrumban, Makay Anikó előadásában.

- Erős menstruációs görcsök kínoztak éveken át, amelytől meg szeretettem volna szabadulni, lórúgásnyi gyógyszerek fogyasztása helyett, valami más módon. Harminckét évesen olvastam Brandon Bays könyvét, amelynek hatására tértem rá a szellemi útra. Megértettem, hogy ha mélyebb szinten föltárjuk egy probléma gyökerét, megváltoztathatjuk életünket testi-lelki szinten. A feladat során élettel töltődött meg a megbocsátás szó, amelyet hét évvel idősebb nővérem irányába kellett gyakorolnom, egy ártalmatlannak tűnő gyermekkori veszekedés miatt. Mélységes nyugalmat találtam, a hétköznapok során felmerülő konfliktus helyzeteket könnyedébben tudom kezelni. Brandon Bays egy olyan lépésről - lépésre haladó folyamatot dolgozott ki, amelynek során, az érzelmeken keresztül kapcsolatba kerülünk ezekkel a sejtszinten tárolt emlékekkel, majd megoldjuk őket, és elengedjük a problémát. Amint ezt megtesszük a testünk intelligenciája, már teszi a dolgát. Már egyetlen „utazás” után is azt tapasztalhatjuk, hogy azok a helyzetek, amelyek egykor dühöt, haragot, féltékenységet, kétségbeesést, depressziót váltottak ki, elveszítik hatalmukat fölöttünk.  

------------

SIKERES MÓDSZER cimmel, a Sikeres Nők magazin 2007. októberi számában megjelent cikkből: 

Ha valakit érdekel, hogy milyen hatással van érzelmi életünk testi egészségünkre, naphosszat válogathat a könyvtárak polcain. Az azonban kevésbé köztudott, hogy az érzelmeken keresztül tudatosan kapcsolatba kerülhetünk a sejtszinten tárolt emlékeinkkel. Brandon Bays világszerte ismert módszerét bemutató könyveinek legújabb darabját most ismerheti meg a magyar olvasóközönség. A kötet szerkesztőjével, és a Belső Utazás módszer hazai meghonosítójával, Heltay Klárával beszélgettünk.

- Te hogyan kerültél kapcsolatba a módszerrel? 

- Én is egy személyes krízis idején találkoztam Brandon könyvével. Húsz évig tartó, sokáig harmonikusnak tartott házasság után váltunk el. Akkor már egy ideje mindketten úgy éreztük, hogy megrekedt, beragadt az életünk: a munkánkban, anyagilag és kettőnk kapcsolatában is. A válás mégis csapásként ért, talán azért is, mert miután szüleim 10 éves koromban elváltak, a család, mint olyan nagyon fontos volt számomra, - az, hogy a gyerekeim teljes családban nőjenek fel. Azt hiszem gyermekkoromban, fogadtam meg, hogy ha valami hasonló történne velem, tartozom magamnak és a gyerekeimnek azzal, hogy nem leszek savanyú, megkeseredett ember.  A válás idején adta a kezembe Brandon angol nyelvű könyvét egy barátnőm, majd születésnapi ajándékként egy terápiára is befizetett.  A négyórás „belső utazás” alatt hol sírtam, hol nevettem, s bár a végén nagyon fáradtnak, de olyan csodálatosan könnyűnek és tisztának éreztem magam, mint még soha. Ez az állapot hetekig tartott, s tudtam, hogy ha ez ilyen csodálatosan működik, akkor ennek Magyarországra is el KELL jutnia. Így kezdődött. Lefordítottam a könyvet, amelyet az Agykontroll adott ki, és amelynek a sorsát Domján László azóta is a szívén viseli.  Elvégeztem a terapeutaképzést és 2002-ben elindultunk a tanfolyamokkal Budapesten. Bár nagyon sok munkát jelentett és jelent ma is, de mintha valami mindig emelte, segítette volna ezt az ügyet, – barátaim tanácsain és tevékeny segítségén keresztül. Számos új barátunk és lelkes utazók is csatlakoztak hozzánk. Azóta már hatan vagyunk magyar terapeuták és több mint, 1500 ember végezte el a kétnapos szemináriumot Magyarországon, és tesz rendszeresen belső utazásokat.  

- Úgy tudom számos hallgatótoknak és kollégádnak is segített a módszer. 

- Nagyon sok érzelmi és testi gyógyulásról tudunk. Az egyik végzett terapeutánknak, Valinak az édesapja négyéves korában tűnt el a család életéből. Ő is elvált, majd a Belső utazás könyvet két nap alatt „ette” meg. Miután kitakarította a sok kacatot és szemetet az életéből, gyökeresen megváltozott az élete. Negyven év után jött rá, mit is akar valójában. Fantasztikus volt számára az a felismerés, mikor rájött, ha a szívünket megnyitjuk, úgy lehetünk boldogok, hogy az nem függ másoktól, sőt semmi külső körülmény nem állhat boldogulásunk útjába. Másik terapeutánkat, Anikót, erős menstruációs görcsök kínozták éveken át, amelyeket csak lórúgásnyi gyógyszerek enyhítettek némileg. Harminckét évesen olvasta el Brandon Bays könyvét, s megértette, hogy ha mélyebb szinten tárjuk föl egy probléma gyökerét, testi-lelki szinten változtathatjuk meg életünket. Belső utazása során élettel telítődött meg számára a megbocsátás szó, amelyet hét évvel idősebb nővére irányába kellett gyakorolnia, egy ártalmatlannak tűnő gyermekkori veszekedés miatt. Az azóta eltelt két évben nem voltak menstruációs görcsei.  

- A Brandon Bays által képviselt gondolatok milyen tudományos kutatásokra támaszkodnak?  

- Brandon saját gyógyulása magyarázatához Dr. Deepak Chopra és Dr. Candace Pert kutatásaiban találta meg a választ. Dr. Chopra, a világszerte rendkívül népszerű orvos-szerző, a Kvantum - gyógyítás, immár magyarul is olvasható könyvében a sikeres túlélők eseteit vizsgálva a sejtmemóriák létezését feltételezte. Eszerint testünk sejtjei saját memóriával rendelkeznek, s a bennük tárolt emléket továbbadják a következő sejtgenerációnak. Ezzel magyarázza azt a jelenséget, hogy bár sejtjeink állandóan újratermelődnek, a beteg sejteket felváltó új sejtek sok esetben miért mutathatják fel, mégis a betegséget. Brandon Bays érdeme, hogy kifejlesztett egy olyan lépésről-lépésre vezető módszert, amelyben kapcsolatba kerülve a sejtekben tárolt sejtmemóriával beindíthatjuk érzelmi-testi gyógyulásunkat. A hogyan kérdésére Brandon válasza, az hogy a sejtmemóriákhoz az érzelmeken keresztül juthatunk el.  Az érzelmekre gondolva sokan érzelgősségre, narcisztikus reakciókra gondolnak, s mint ilyet elutasítják. Pedig az egészségesen érzett érzelmek nyitottságot, befogadó készséget jelentenek, s ha elzárjuk magunkat tőlük, hogy ne érezzük a fájdalmat, akkor ennek súlyos érzelmi és testi következményei lehetnek, s kihatnak egymáshoz, önmagunkhoz s végső soron a természethez fűződő viszonyunkra is.  

- Említetted Candace Pert kutatásait is. 

- Candace Pert amerikai professzor laboratóriumi vizsgálatokban mutatta ki, hogy amikor egy erős érzést elfojtunk (ami negatív érzések esetén nagyon gyakori) akkor meghatározott kémiai anyagok kerülnek a vérbe, s ezek a sejtreceptorokhoz eljutva, blokkolják azokat. A blokkolt receptorok már nem képesek a test többi sejtjével kommunikálni, s nagy a valószínűsége, hogy a betegség ott következik be, ahol receptorok blokkoltak. Brandon és módszerének több tízezer rendszeres alkalmazója azt bizonyítja, hogy a folyamat megfordítható: amikor teljességükben átérezzük az érzéseket, a receptorok megnyílhatnak és megindulhat az érzelmi és gyakran a testi gyógyulás is. 

- A testi gyógyulást keresőkön kívül mi vonzza a Belső utazáshoz az embereket? 

- Brandon egy gyönyörű metaforával kezdi a könyvét, mely szerint mindannyian gyönyörű, ragyogó, tiszta gyémántként jövünk a világra, korlátlan lehetőségek birtokosaiként. Aztán felnövekedésünk során, az élet megpróbáltatásai következtében a gyémántra végtelen lehetőségeinket korlátozó rétegek rakódnak. Csodálatos ragyogásunkat egyre több réteg fedi be, míg végül már nem is emlékszünk arra, hogy valaha tündöklő gyémántok voltunk. Azokkal a rétegekkel azonosítjuk magunkat, amelyek befedik ezt a gyémántot. Aztán, ha különösen szerencsések vagyunk, egy kihívás, krízishelyzet, egy könyv, egy szeminárium, vagy betegség formájában lehetőségünk van, áttörjünk a rétegeken, és kapcsolatba kerüljünk igazi önmagunkkal. Ekkor úgy tűnik, hogy egy ideig csak egyre ezt a szemétdombot lapátoljuk. De végül, a sok hulladék és vacak alatt eljutunk a drágakőhöz, amely mindig is ott szikrázott a maga tiszta, hibátlan szépségében. Felfedezzük, hogy mindig is ez a tiszta, tökéletes gyémánt voltunk, csak azzal töltöttük az életünket, hogy azt hittük, hogy az a limlom vagyunk, ami eltakarta. 

Kiss Erzsébet

------------

Carol Marples-Kemble cikke: Stuck In The Groove, a sejtszintű gyógyulásról (angolul) * PDF *